Почина големият художник Светлин Русев

Почина големият художник Светлин Русев - E-Burgas.com

Почина големият български художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН Светлин Русев, съобщи БНТ. Той е издъхнал на 84-годишна възраст, в дома си, броени дни преди рождения си ден, когато по традиция щеше да представи нова изложба.

Русев е роден на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Бил е председател на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Носител е на множество награди, сред които Димитровска награда (1969), голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда „Владимир Димитров – Майстора“ (1987), на името на Кирил Петров (1988), награда за портрет Радом – Полша, награда „Габриел Оливие“ – Монако, държавната награда „Паисий Хилендарски“. Удостоен е с държавно звание Народен художник.

”България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям”, написа премиерът до семейството и близките на художника.

Коментари

Още от последните новини