По Великден ще има по двама дежурни инспектори от Агенцията по храните

По Великден ще има по двама дежурни инспектори от Агенцията по храните - E-Burgas.com

По двама дежурни инспектори на Агенцията по храните в Бургас ще има по време на Великденските празници. Това съобщи за Радио „Фокус”- Бургас д-р Георги Митев, директор на регионалното звено на институцията в Бургас. Освен текущия контрол, който извършват служителите, от тази седмица и по време на празниците ще има дежурни инспектори на 29 и 30 април, както и на 1,2 и 6 май. По време на празниците те ще бъдат на повикване и ще реагират по жалби на граждани. Телефоните, както и имената на дежурните, ще бъдат изписани на видно място пред Агенцията. Ще работи и дежурният телефон. Д-р Митев припомни, че от 18 април започнаха съвместни проверки с КЗП за Великденските празници. Докладът за резултатите ще бъде готов до средата на тази седмица. 
Инспекторите ще следят за произхода на храните. „Дали месото е добито в кланични условия, дали има печат, дали има търговски документ за произход, дали хранителната верига е спазена от кланицата до магазина, дали в самия магазин месото се съхранява правилно т.е. произход, начин на съхранение и начин на предлагане. Ще следят и за произхода, начин на предлагане и съхранение на яйцата. Ще следят дали боите за боядисване на яйца са от разрешените,както и ще седят фурните и магазините, които предлагат козунаци и зеленчуковите магазини”, обясни д-р Митев. Той препоръча на потребителите да не купуват яйца или какъвто и да е хранителен продукт от нерегламентирани места. „Все повече през годините потребителите стават по-взискателни, а и търговците гледат да спазват закона”, каза още д-р Митев. Той бе категоричен, че кланиците и магазините са под контрола на БАБХ. „Месото и всеки един продукт е проверен от инспектор на агенцията. Проверява се цялата верига”, заяви д-р Митев. По думите му, потребителите трябва да следят за етикетировката,за срока на годност, за това как се съхранява продуктът. „Всеки един потребител трябва да знае, че на всяко яйце има ред от цифри, които оказват точно страната на произход, мястото произход и самата ферма . Първите две цифри оказват дали яйцето е снесено от кокошка свободно пусната, екологично гледана и др. Пред цифрите има индикация с букви за произход от коя държава е яйцето”, каза още д-р Митев. 
За болестта по животните нодуларен дерматит д-р Митев каза, че се провеждат ежедневни прегледи по границата. Няма огнища в областта. Извършват се двуседмични прегледи със северните общини на областта. Предприета са ежедневно пръскане на всички обекти с инсектицидни и репелентни препарати, за да се прекъсне предаването на заболяването чрез комари и други кръвосмучещи. Радио Фокус Бургас

Коментари

Още от последните новини