По морето: Руснаците - стиснати, румънците - ларж

По морето: Руснаците - стиснати, румънците - ларж  - E-Burgas.com

Май определено ни изненада със студено време, но резервациите за юни отдавна са направени. Хотелите по морето ще почнат да се пълнят. А хотелиери и ресторантьори вече се стягат да посрещат гостите. Повече поляци и германци се очакват това лято по родното море. Най-много пари по заведения и магазини обаче харчат румънците, признават от бранша. Част от хотелиерите казват, че очакват нормален сезон с 5-7% ръст на летовници.

Хотелиерите обясняват, че има ръст на записванията за сезона, особено от централно и западноевропейските пазари. Хотелите ще са пълни, но само ръстът на записванията не прави успешен сезон. Наистина записванията са добри, но едва за два месеца, пише "Стандарт".

Този период не е достатъчен, за да гарантира връщане на инвестициите и печалба за нови вложения, категорични са от сектора. В същото време туристите, които пристигат у нас, от година на година харчат все по-малко извън предварително платения пакет на нощувки и хранене. Докато преди години руснаците бяха основните купувачи на кожи, дрехи и услуги, през последните години тези харчове намаляха. Заради обезценяването на рублата руснаците ограничават допълнителните си разходи по време на ваканцията до минимум. Единственото, за което са склонни да дават пари, са екскурзии и културни турове, обясниха от сектора.

Ако продължава така, ще се принудим да затворим магазините си, категорични са продавачи в курортите по морето. Подобна е картината и при самите почивки на руснаците. Според статистиката на летищата има ръст на полетите в сравнение с предходния сезон. В края на годината записванията за чартъри бяха с 30-40% ръст в сравнение с лято 2015 г. През този месец обаче част от планираните полети са отказани.

И докато руснаците пестят от допълнителни разходи по време на ваканцията си, съседите ни от Румъния харчат като за последно за хапване и пиене. Само на тях разчитаме, твърдят продавачи в магазини и сервитьорите. Те също идват по системата ол инклузив, но през уикенда има и самостоятелни туристи. Именно на тях се крепи в момента бизнесът, обясниха търговци. В същото време обаче пък от съседите са недоволни туроператорите, защото румънците рядко ползват допълнителни услуги и записват екскурзии.


 


 

Коментари

Още от последните новини