По 15 свидетели на ден разпитват за жестоко убийство на Алекс от Поморие

По 15 свидетели на ден разпитват за жестоко убийство на Алекс от Поморие - E-Burgas.com

Тежки и продължителни съдебни заседания се очакват в процеса за убийството на 8-годишната Александра Веселинова Тодорова.Според изпратените призовки на ден показания трябва да дават поне по 15 свидетели. Това информира 24 часа.

 aleks1

Все още е възможно прокуратура и обвинение да се споразумеят част от тях да отпаднат, смятат запознати с делото.  Съкратен процес с признаване на вината от страна на  обвиняемата Атанаска Георгиева обаче не се очаква. Освен ако служебният защитник на 39-годишната жена – Калин Янев, не реши рязко да смени стратегията,  да убеди клиентката си и семейството й. Близките на Атанаска изцяло я подкрепят – включително и с кампания във фейсбук. Те лансират версията, че тя е изкупителна жертва, а истинският извършител се прикрива от властите.

Делото трябва да започне на 19 януари. В графика на Бургаския окръжен съд за него са предвидени още три дни.  Обвинението е за убийство извършено по особено мъчителен за жертвата начин – чрез задушаване.

Смъртта на първокласничката от Поморие  е най-тежкото престъпление, извършено в Бургаско през последните години. На 10 април момиченцето не се прибира у дома в обичайното време. Родителите започват да я търсят настойчиво и когато на едно от позвъняванията – малко преди 19 ч., се обажда непознат глас, разбират, че нещо лошо се е случило. Цяла нощ криминалистите изчистват една по една различни версии. Първата и основна в началото е отвличане. Бащата на Александра – Веселин Тодоров е с видящо производство за лихварство, по същото дело обвиняем е и синът му от първия брак. Разпитани са бивши и актуални клиенти на Тодорови, претърсени са адреси, но първите следи към Алекс идват от СРС-ата.

Полицаите разбират чий е телефонът, в който е сложена СИМ-картата от апарата на момиченцето.  Оказва се  на квартирантка, която живее във входа на семейството. За тях обаче жената има по-важна характеристика – тя е сестра на съпругата на местен хотелиер. Веселин Тошев и Веселин Тодоров се познават много добре, в определен момент семействата им дори са били в приятелски отношения. Те обаче не са равнопоставени  в местните касти. Тошев е бил длъжник и Тодоров и това, колкото ги сближава, толкова ги и разделя.

Разкритата връзка Атанаска – сестра й Северина – хотелиерът Тошев е причината през цялата нощ под наблюдение да бъде държан хотел „Лагун” на семeйството - рано сутринта той е атакуван, от него са изведени съпругата и децата на Тошев, тъщата му Светлана. Всичко това се случва пред очите на десетки журналисти, затова и първите подозрения са насочени към Северина и майка й.

Екип на „24 часа” видя също така как около 12 ч. обучено полицейско куче бе въведено в блока, където живее семейството на Алекс. По-късно стана ясно, че Кабус всъщност е претъсвал квартирата на Атанаска. Немската овчарка обаче не е надушила, че под матрака на леглото е трупчето на 8-годишното дете. По-късно полицаи обясниха това с преумората на кучето, което преди това е участвало и в акцията в хотел „Лагун”.

Докато текат всички тези действия, криминалисти разпитват Атанаска Георгиева. Заради случая пристига от столицата криминален психолог – жена. Пред нея заподозряната разкрива как Алекс я е изкарала от релси, обиждайки децата й. На масичката в таванската стая малкото момиченце вижда снимка на синовете на Наска и с детска наивност ги нарича грозни. Майката побеснява. Тя обаче твърди, че не си спомня какво точно е направила. Когато идва на себе си вижда детето на пода с увита в найлонова торба глава.

Съдебно-медицинската експертиза ще покаже по-късно, че върху главата на Алекс са сложени два найлонови плика. Първият е омотан плътно с тиксо – така притокът на въздух е спрян за секунди, а по лицето се образуват грозни кръвонасядания, който са шокирали родителите при получаването на тялото.

Случаят изглежда приключен, но в края на май Атанаска внезапно иска нов разпит и представя нещата по друг начин. Според нея убийството е извършено от мъж, който тя познава само по прякор. Твърди, че преди това изсилил нея самата. С разпореждане на наблюдаващия прокурор Димо Маджаров таванската стая на обвиняемата е разпечатана и е извършен повторен оглед. В него обаче не са намерени никакви следи от пребиваването на друг човек.

В края на лятото, малко преди предявяването на събраните доказателства по делото, Георгиева настоява за нов разпит. По това време вече има промяна в защитата й – първоначалният адвокат, нает от семейството, Благой Потеров се отказва. Защитата поема служебен адвокат – Калин Янев. Той убеждава клиентката си да не дава нови показания. Янев логично не разкрива каква ще е стратегията му в процеса, но със сигурност Атанаска Георгиева няма да дава обяснения преди разпита на свидетелите – общо 65 плюс 12 вещи лица.  Със сигурност той ще се опита да използва и един от парадоксите в разследването – фактът, че тялото на детето не е открито при две претърсвания на жилището – първо от криминалисти, а после от кучето.

Председател на съдебния състав по делото е един от най-опитните съдии в наказателната колегия на БОС – Цвета Попова, съдия докладчик е Георги Пепеляшев, доскоро военен магистрат.

Срещу Калин Янев в съдебната зала  до прокурора Маджаров ще има трима адвокати на Тодорови: Яни Николов, Росен Кожухаров и Валентин Калчев.

Източник: 24 часа

Коментари

Още от последните новини