Пикът на грипа идва до дни

Пикът на грипа идва до дни - E-Burgas.com

Грипната епидемия се разраства, а пикът ѝ се очаква да удари в следващите дни. От днес е обявена грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград.
Епидемиологът проф. Мира Кожухарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че грипната епидемия се развива по нормален начин. Към края на миналата седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хил. Около 134-135 хил. души са били болни от грип или друго респираторно заболяване, обяви тя.

В още 12 области заболеваемостта също е висока. Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата".

"Грипът е заболяване към което трябва да се отнасяме сериозно. Малък брой хора се ваксинират в България, затова няма значение кой точно е грипният вирус", стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че за съжаление започваме да говорим за епидемия, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, но отбеляза, че човек може да се ваксинира и по време на грипната епидемия.

"Който може да си позволи да намали контактите с хора, трябва да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът.

 

Коментари

Още от последните новини