Пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев вече са част от културния облик на Бургас

Пейки със стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев вече са част от културния облик на Бургас - E-Burgas.com

Две пейки във формата на разгърнати книги бяха поставени днес на площад „Тройката“ в Бургас. Инициативата е на клуб „България за младите“ към ГЕРБ, като изработката на едната от тях е с подкрепата на общинските съветници от партията. На събитието присъстваха народните представители Димитър Бойчев, Диана Саватева и Галя Желязкова, представители на местния парламент, както и организаторите на културната инициатива, която е посветена и на 24 май – Ден на славянската писменост и култура.

„Целта ни е да запазим бургаския дух жив и да популяризираме творчеството на тези поети. Те са символи на непреходността, а стиховете им звучат актуално и до днес. Надяваме се всички заедно да пазим тези места за отмора и култура, които оформят артистичен кът. Благодарим на всички, които ни подкрепиха, сред тях е и бургаският депутат Диана Саватева като ценител на литературата и културовед“, споделиха от клуб „България за младите“.

Областният ръководител на ГЕРБ Димитър Бойчев приветства оригиналната идея и посочи, че тя е поредна инициатива на клуба в Бургас. Преди време бяха поставени специални информационни табели в Морската градина за разпознаване на животинските и растителните видове, както и бе инициирана каузата „Да напълним голямото сърце на Бургас“.

Едната от откритите пейки днес е посветена на поетесата Петя Дубарова и е част от инициативите, свързани с отбелязването на 57-та годишнина от рождението ѝ. Тя е със стих от „Там някъде“. Другата разгърната „книга“ е част от емблематичното стихотворение на Христо Фотев „Ти тръгваш и се връщаш“, а илюстрациите са от бургаския художник Стоян Цанев.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини