Петролната мощ на „Ислямска държава“

Петролната мощ на „Ислямска държава“ - E-Burgas.com

Петролни полета

"Ислямска държава" не само владее огромни части от Ирак и Сирия. Групировката разполага и с невероятни приходи от продажбите на петрол. Който иска да я разбие, би трябвало да й отнеме петролните кладенци.

Може само да се гадае какви са точните приходи на "Ислямска държава" от сделките й с петрол. До момента те експлоатират шест от общо десетте превзети от тях петролни полета в Сирия, както и седем петролни полета и една рафинерия в Ирак.

Огромни печалби от петрол

Институтът Брукингс в столицата на Катар Доха изчислява, че при нормални условия "Ислямска държава" би била в състояние да добива само от иракските петролни полета по 80 000 барела петрол на ден. Това е точно половината от количествата, които се добиват на ден в приказно богатия султанат Бруней. В действителност обаче "Ислямска държава" има възможност да преработи и продаде само известна част от наличния петрол и то на много по-ниски от пазарните цени, които в момента възлизат на около 100 долара за барел.

Институтът Брукингс изчислява, че за всеки продаден на черния пазар барел петрол, "Ислямска държава" печели между 25 и 60 долара. "Многобройни картели от сивата икономика подкрепят ислямистите. Става дума за добре изградена мрежа, която обхваща поне три държави", заяви Луай ал Хатиб от института Брукингс в Доха за телевизия CNN.

Тези три държави са Сирия, Ирак и Турция. И тъй като сделките се извършват в брой, е трудно да се преценят истинските приходи на ислямистите.

Доходи от рекет и "данъци"

За разлика от други терористични организации, "Ислямска държава" контролира огромни области: по около една трета от териториите на Сирия и на Ирак - с многомилионно население, което е принудено да плаща на ислямистите "данъци", т.е. рекет. Само на територията на втория по големина град в Ирак Мосул, така наречените данъци възлизат на около 8 милиона долара месечно, писа ливанската журналистка Мона Алами в студия на фондацията "Карнеги".

От отвличанията на хора и продажбите на археологически ценности се добавят още няколко десетки милиона долара. Мона Алами изчислява годишните приходи на "Ислямска държава" на 1,4 до 1,5 милиарда долара. Сред тях от първостепенна важност са приходите от продажбата на петрол, които вероятно възлизат на около 1 милиард долара.

Огромни разходи за близо 50 000 бойци

Терористичната организация има и сериозни разходи - не само за издръжката на своите бойци /около 50 000 на брой/, но и за управлението на окупираните територии. В източносирийският град Рака, нещо като неофициална столица на "Ислямска държава", преди войната живееха над един милион души. В града имаше училища, болници и инфраструктура, които сега са или изцяло разрушени, или нефункциониращи.

Само за издръжката на сирийските области, които сега са окупирани от "Ислямска държава", правителството на Асад беше предвидило за 2014 година над 8 милиона долара - главно за заплати на служителите, субсидии на хранителните стоки и горивата. Горе-долу същите разходи прави "Ислямска държава" и в завладените иракски територии.

Терористичната организация може да бъде поставена на колене, само ако превзетите от нея петролни кладенци й бъдат отнети, смятат експертите. На 28 август 2014 г. иракската армия и кюрдските бойци успяха да си възвърнат две петролни полета в северната част на Ирак. Загубите на "Ислямска държава" от този факт възлизат на около 15 до 20 000 барела петрол дневно, което прави около една пета от общите им приходи от петрол.

Автор: Deutsche Welle

Коментари

Още от последните новини