Персеидите качиха над 100 бургазлии на връх Голеш в Странджа (снимки)

Персеидите качиха над 100 бургазлии на връх Голеш в Странджа (снимки)  - E-Burgas.com
снимки: Зелена Странджа

Бургаска група от над 100 души се изкачи снощи до странджанския връх Голеш над Царево, за да наблюдява метеоритния дъжд, наречен Персеиди. Снощи беше пикът на явлението, което продължава между 11 и 13 август тази година. 

Походът до връх Голеш бе организиран от клуба за приключения сред природата "Зелена Странджа" Групата тръгна от Бургас до царевското село Изгрев, след което се изкачи до върха на нощна разходка с челници, откъдето звездното небе може да се наблюдява най-добре, поради липсата на светлинно замърсяване в региона. Времето също бе с ентусиастите, тъй като през по-голямата част от нощта в небето нямаше облаци и осигури добра гледка към падащите звезди. 

Тази година Персеидите са най-видими, тъй като Луната се намира във фаза на новолуние. Родителското тяло на Персеидите е кометата „Суифт-Тътъл“, а пикът на потока се проявява, когато Земята пресича нейната орбита около Слънцето, попадайки в следата на нейната опашка. Остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето – така наречените „падащи звезди“. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди

Галерия
Коментари

Още от последните новини