Пенсионерите ни намаляха с 10% за една година

Пенсионерите ни намаляха с 10% за една година - E-Burgas.com

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стажа, както и въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност", започнали от 2016 г. с последната пенсионна реформа, дават вече по-видим ефект за Държавното обществено осигуряване. Националният осигурителен институт отчита по-малко нови пенсионери, в пъти по-малко пенсионирали се военни и полицаи и намаляване на новите инвалидни пенсии.

Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември тази година, което е с почти 10% по-малко от миналата година. Намалението е впечатляващо при служителите от сектор "Сигурност" - ако през септември 2016 г. НОИ е отпуснал пенсия на близо 6700 военни и полицаи, то тази година за деветте месеца са се пенсионирали едва 1800 техни колеги. Възрастта за пенсиониране за тези служители е 53 г. Инвалидните пенсии също намаляват, но много по-слабо - от 31 200 на 29 200. Тоест огромна част от новите пенсии продължават да бъдат инвалидни.

Пенсионерите са 2.169 млн., което е с около 12 хил. по-малко спрямо същия период на м.г. Броят на пенсиите е близо 2.6 млн. заради получаваните повече от една пенсия от един човек. 652 хил. от пенсионерите получават поне една инвалидна пенсия. Инвалидните пенсии са 459 хил., а социалните пенсии за инвалидност, които се отпускаха до 2015 г. на пенсионери, са още 428 хиляди. За всички тях разходите към септември са над 1.2 млрд. лв. А разходите за всички пенсии и добавките към тях са 6.7 млрд. лв., или с 3% повече от м.г.

Вестник "Сега"

Коментари