Печелиш над 30 лева - плащаш налог

Печелиш над 30 лева - плащаш налог - E-Burgas.com

Данък върху доходите ще се плаща за печалби на стойност над 30 лв. от игри, които не са хазартни. Тази промяна в закона за облагане доходите на физическите лица, влиза в сила от 1 януари 2017 г., стана ясно на семинар на НАП за промени в данъчние закони, които влизат в сила от 2017 г. Както и досега няма да се облагат печалби от хазартни игри. Без данъци ще бъдат и печалби от игри, които се раздават на случаен принцип, или от автомати, които обаче са с незначителна стойност - под 30 лв. Друга промяна, е че няма да се облагат наградите на ученици от участие в олимпиади и конкурси.

За облекченията, които са ползвани от хората, чрез техните работодатели, вече няма да е необходимо да представят документи и в годишната си данъчна декларация, гласи друга промяна в закона. Ще трябва де се попълни само общата таблица за данъчните облекчения. За да се ползва облекчението чрез работодателя обаче работникът трябва да му даде декларация, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подаде годишна данъчна декларация за доходите си.

Друга промяна, е че през 2017 г. хората ще може да подадат коригираща декларация за доходите си в срок до 30 септември, ако са допуснали грешка в декларацията, която са пуснали до 2 май (30 април е неделя, а 1 май е официален почивен ден). Ако годишната данъчна декларация се подаде до 31 март по интернет и налогът се плати до 2 май, се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лв.
Има нови правила и за апортните вноски. Ако човек направи апортна вноска в капитала на фирма, но тя веднага продаде актива и намали капитала си, това ще се счита да доход на физическото лице и ще трябва да се плати данък.

Коментари

Още от последните новини