ПАЗЕТЕ СЕ! Вирусен менингит

ПАЗЕТЕ СЕ! Вирусен менингит - E-Burgas.com

624-300-bolen-dete-zdrave

През последните два месеца при вирусните инфекции зачестяват менингитите. За това алармира  д-р Василка Зарчева, лекар инфекционист в болница „Света Анна“ в София, където и в момента има няколко случая на менингит, информира Bnews.bg.

Освен това има болни с чревни инфекции, главно деца, други са заразени с хепатит, макар и не толкова много. Най-притеснителен според д-р Зарчева е фактът, че все по-често се срещат случаи на менингит.„Не става дума за енцефалит, но е мозъчен оток. Това говори, че причинителят има афинитет към нервната система.

Затова е добре да бъдат имунизирани редовно децата, а и възрастнитезащото ентеровирусните инфекции обикновено идват през летния сезон. Много родителите имат негативно отношение към ваксините, но това не трябва да е така, защото светът е оцелял благодарение на тях“, казва лекарката и припомня какъв бич за обществото е била туберкулозата, която и до днес продължава да се проявява.„Знаем вариолата (едрата шарка) колко жертви е отнесла, колко драматично беше, когато губехме деца от хепатит В, заразени от майките си по време на раждането. Нямаше ваксина и бебета загиваха още на втория месец. Откакто има ваксина, няма такива случаи. Който е преживял такива загуби, не може да се примири със становища като това, че витамини и хомеопатични леакрства решават проблемите“, споделя д-р Зарчева, която е специалист по детски инфекциозни болести.

Тя разказва, че много от децата в България боледуват от варицела. И ако в другите страни се поставя ваксина, у нас някои казват: По-добре да преболедува.

 „Не е така! Варицелата може да протече много тежко, може да засегне мозъчето на детето, може да остане като бавна инфекция и след това да се развие херпес зостер при евентуален срив на имунитета", отсече медикът.

 Затова според нея за ваксините, макар и все по-оспорвани, е необходима по-голяма просвета сред родителите както от лекари, така и от медии.

ПИК

Коментари

Още от последните новини