Пазарджик забранява бурките, или "облекло, покриващо лицето"

Пазарджик забранява бурките, или

Кметът на Пазарджик Тодор Попов внесе проект за решение в ОбС – Пазарджик за забрана на носенето на облекло, покриващо лицето при посещения в държавни и общински обекти. Това стана ясно на днешната пресконференция на общинската администрация в Пазарджик.

Според Наредбата за забрана на носене на бурки на територията на различни културни институции, административни обекти и общодостъпни места на нарушителите ще им бъде налагана глоба от  500 лв. при първа санкция и до 1000 лв., при всяко следващо провинение. 

Текстът на въпросната забрана е включен в Наредбата за обществения ред на Община Пазарджик, като основната й цел е за гарантиране на сигурността на гражданите. В него подробно са описани причините, поради които не трябва да се носят бурки, тъй като укриването на лицето прекратява откритото междуличностно общуване, както физически, така и психологически. /Klub Z

В проекта за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред е ясно посочено, че носенето на облекло, покриващо част от лицето, може да се разглежда като вид издигане на бариера пред другите, тъй като това се счита за нарушаване на правото на другите да живеят в един нормален социален свят.

Според кмета на Пазарджик нормите на обличане, които преобладават в града, са заради направения обществен компромис и достигнат консенсус. А носенето на бурки само показва, че тези хора нямат желание да се интегрират и да участват активно в обществения живот.

С това изменение и допълнение на Наредбата общинският съвет на Пазарджик съобщава, че няма да стои безучастно, когато става на въпрос за процеси, засягащи обществото.

Коментари

Още от последните новини