Пътуванията до курортите тази година излизали по-евтино

Пътуванията до курортите тази година излизали по-евтино - E-Burgas.com

Тази година пътуването до курортите ще ни излезе по-евтино от миналата. Причината са по-ниските цени на петрола, които се движат надолу и цените на горивата на дребно, предаде bTV.

За година петролът е поевтинял с 23 на сто. Този спад рефлектира и върху цените на горивата по бензиностанциите.

Най-значително поевтинява дизелът - намалението е с около 40 стотинки за литър. 30 стотинки по-евтин пък е литър бензин спрямо миналата година.

Пътуването от София до района на Варна излиза около 140 лева за отиване и връщане, тоест с двайсетина лева по-малко от лятото на 2015 г.

Пътят от София до Солун с кола струва около 80 лева, или с около 13 лева по-евтино от миналото лято.

Тези, които пътуват с автобус, също ще усетят поевтиняване на билета. Част от фирмите са намалили цените заради спада на горивата.

"Промяната в цената на билетите е надолу между 3 и 7% в зависимост от дестинациите", заяви Георги Атанасов от националното сдружение на автобусните превозвачи.

Друга част от автопревозвачите пък не са коригирали цените заради намален пътникопоток. Клиентите на всички компании обаче могат да спестят от пътя до морето, ако имат клиентска карта.

"Клиентската карта дава възможност за отстъпка между 10 и 50%, като при всяко следващо пътуване отстъпката се увеличава", допълва Атанасов.

Според анализаторите не се очаква рязък скок в цената на петрола през следващите месеци.

"Ще виждаме обаче една нормално по-висока цена на бензина, първо, заради горещините, защото загубите от изпаренията са повече, и второ, защото тогава наистина е най-високото търсене на горива и цената обичайно е малко по-висока", заяви финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Все пак прогнозите са, че цени от 2,30 за литър гориво, така както беше миналото лято, едва ли ще има дори и в разгара на сезона.

След дни обаче пътят до Гърция ще поскъпне. За преминаване по магистралата от Промахон до Солун леките коли ще плащат по 2,40 евро./ dnes.bg

Коментари

Още от последните новини