Първите два ултрамодерни автобуса пристигнаха на собствен ход от Полша

Първите два ултрамодерни автобуса пристигнаха на собствен ход от Полша  - E-Burgas.com

Общинската фирма „Бургасбус“, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, отговаря на нарастващата нужда от модерен градски транспорт и увеличаващото се население в града с разширяване на автопарка си със 7 ултрамодерни автобуси. Първите две превозни средства тръгват официално на 6 декември и през този ден гражданите ще могат да пътуват с тях безплатно. Те са финансирани  от Регионален фонд за градско развитие по програма JESSICA, съобщават от пресцентъра на общинският превозвач.

Производител на новите автобуси е полската марка “Solaris”. В празника на града модерните Urbino 18, Metro Style, ще се движат по маршрута на бързата автобусна линия. Аналогията на името Metro Stile с модерната визия на автобуса, напомняща за влакчетата от метрото, не е случайна – бързата автобусна линия в Бургас като основна част на новата транспортна схема е замислена като аналог на надземен метрополитен. Този модел е единствен не само за България, но и на Балканския полуостров. Автобусите разполагат с 40 седящи места, максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигатели по стандарт EURO 6, при който емисиите изгорели газове са сведени до минимум. Solaris Urbino 18 се движат само в Полша и Франция, а скоро ще бъдат доставени и в Италия.

Очаква се останалите 5 автобуса да влязат в ескплоатация до Коледа.

„Щастливи сме, че първите градски автобуси, финансирани по програма JESSICA, са толкова модерни и функционални. Гражданите и гостите на Бургас заслужават достъпен и комфортен градски транспорт, с максимална грижа за опазване на околната среда.“, споделя Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско  развитие.

За JESSICA

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, здравеопазване, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на Бургасбус  е четвъртия  JESSICA проект на Фонда в гр. Бургас.

Инвестиционната дейност на Фонда продължава и в следващия 10-годишен период, когато фондът има възможност да реинвестира средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

Коментари

Още от последните новини