Първи сме в Европа по смъртни случаи на пътя

Първи сме в Европа по смъртни случаи на пътя  - E-Burgas.com

България е на първо място по брой смъртни случаи на пътя сред страните от Европейския съюз през изминалата година. Фаталната тенденция за страната ни се е влошила в сравнение с предходните две години, е отбелязано в резюмето на данните за страната ни, свързани с транспорта в новопубликуван "Индекс за транспорта 2016", огласен от Европейската комисия този четвъртък в Брюксел.

Страната ни води в скалата – с 98 души на един милион жители, починали в рамките на 30 дни от пътно-транспортно произшествие през 2015 г., а второ място си поделят Латвия и Румъния с 95 такива фатални случая. Хърватия и Литва са на трето с по 82.

Индексът подрежда и сравнява държавите-членки в 30 различни категории, обхващащи всички аспекти на сектор "транспорт". В него страната ни се нарежда на 25 място в общата класация сред 28-те държави членки. Оценката за транспортната инфраструктура на България е "сравнително ниска" за всички видове транспорт.

Целта на скалата е да насочи държавите-членки да дефинират областите, които изискват приоритетни инвестиции и действия. Тя показва и как ЕС насърчава преминаването към транспорт с ниски емисии въглероден двуокис, което е приоритет на комисията "Юнкер".

Сред отличниците в индекса начело е Холандия, която го оглавява за трета поредна година с най-високи резултати в 15 категории, следвана от Швеция, Германия и Австрия. Тези държави споделят "солидна рамка за инвестиции, добри резултати за безопасността на транспорта, и по-добри резултати в прилагането на европейското право"./"Дневник"

Коментари

Още от последните новини