Първи случай на морбили в Бургас: Заразена е 47-годишна жена

Първи случай на морбили в Бургас: Заразена е 47-годишна жена  - E-Burgas.com

Регистрирани са първите случаи на морбили в областите Пловдив и Бургас. 47-годишна жена от морския град и 1-годишно дете от Първомай са заразени с морбили., съобщава bTV. 

Детето не е било имунизирано, защото първата ваксина се поставя след 13-месечна възраст, засега няма яснота относно имунизационният статус на жената.

Взети за кръвни проби на всички нейни близки и хора, с които е контактувала и са изпратени за изследване в лаборатория в София.

Детето е било прието в Инфекциозна клиника в Пловдив на 26 февруари с картина на вирусна инфекция и обрив. На 2 март диагнозата е била потвърдена от Националната референтна лаборатория, съобщават от "Фокус".

„Детето е било обгрижвано много внимателно от семейството си, тъй като има други здравословни проблеми, били са избягвани всякакви контакти с деца и възрастни”, каза д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив.

Родителите на детето твърдят, че то не е било в контакт с други деца или възрастни. По думите им, бебето е било разхождано само в първомайския квартал „Дебър“.

„В епидемиологичен аспект най-вероятно заразата е предадена по въздуха, защото вирусът е доста агресивен и това може да е причина детето да се зарази”, допълни д-р Троянчева.

Детето вече е здраво и е изписано. Предприети са всички мерки и се издирват близки и контактни с него и семейството му.

Коментари

Още от последните новини