Първенци сме по аптеки, на опашката - по достъп до лекарства

Първенци сме по аптеки, на опашката - по достъп до лекарства - E-Burgas.com

У нас функционират 3996 аптеки, които работят целогодишно, като само 0.8 на сто са с денонощен режим на работа. Няма такива в големите градове като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище, работещи нон-стоп. В 16 малки града с общо население от 50 000 изобщо няма фармацевтични обекти, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпроси относно проблеми със снабдяването на лекарства в страната.

В същото време по брой аптеки на глава от населението България се нарежда сред първите страни в Европа с 1806 души обслужвани от един обект. Средният показател за Европа е 4450 души от една аптека. „Това показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението, но на едно от последните места по достъп до фармацевтични услуги“, коментира Ананиев.

Законодателството ни определя кой има право да отваря аптека, но не урежда критерии за разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито по режима на аптеките. Преценка къде да се отвори такъв обект, режим за работа, асортимент е по преценка на стопанската инициатива на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, допълни министърът.

Министър Ананиев обяви, че ресорното му министерство заедно със Здравната каса, агенцията по лекарства и Българския фармацевтичен съюз разработват пакет от мерки за стимулиране предлагането на повече фармацевтични услуги в малките населени места, които ще бъдат въведени с изменение и допълнения в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина. „Въвеждането на публично-частното партньорство е друг начин за справянето на проблема“, смята Ананиев. Към момента в страната функционират 39 общински аптеки, по-голямата част в малките населени места. Откриването на аптеки би могло да се осъществява и чрез договаряне за съвместна дейност между общините и вече съществуващи дружества с разрешителни. Общините може и да субсидират аптеките да работят денонощно, завърши Ананиев.

Коментари

Още от последните новини