Парламентът размрази проекта АЕЦ „Белене”

Под напора на нови протести парламентът реши да размрази проекта АЕЦ „Белене”.

В пленарната зала депутатите приеха предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на „Белене“, съобщи bTV.

„За“ гласуваха 172 народни представители, 14 бяха „против“, а двама се въздържаха. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. Министърът има срок до 31 октомври т.г. да търси инвеститор за централата и да преговаря с него.

Вчера енергийната комисия даде зелена светлина за възобновяването на строежа на втората атомна централа.

2 часа и половина депутатите обсъждаха детайлите около третия рестарт на „Белене”.

Всъщност и опозицията от БСП, и управляващата коалиция искат работата по проекта да продължи. Разликата е в нюансите – БСП настояват забраната за строителство да отпадне веднага, а ГЕРБ – след като се начертае план за реализацията и се намери инвеститор. Предложението на социалистите не беше подкрепено.

Депутатите от воля бяха твърдо зад „Белене”. Единствено ДПС бяха против.

„Трябва да намерим най-разумното и най-целесъобразното  решение, което да гарантира, че изграждането или неизграждането на централата няма да доведе до тежест и загробване на  бъдещите потребители”, каза по време на дебата в Народното събрание Александър Ненков от ГЕРБ.

Сподели новината:

Коментари