Парадокс: Туризмът в Бургас расте, а данъкът от хотелите намалява 

Парадокс: Туризмът в Бургас расте, а данъкът от хотелите намалява  - E-Burgas.com

Кметът Димитър Николов призна за пропуски в събираемостта на таксите на хотелиерите

С близо 15% е намаляла сумата от събрания туристическия данък през 2016 година в Бургас. Това стана ясно от годишния отчет за изпълнение на бюджета на общината през миналата година. Намалението идва на фона на големия ръст в туризма, който бе отечетен от хотелиери и туроператори през предходния сезон.

Парадоксът забеляза общинският съветник Евгений Мосинов. 

"Твърдим, че сме туристически град, а в същото време туристическият данък намалява. Трябва да направим всичко възможно да увеличим неговата събиераемост, защото тези пари се инвестирам в реклама на туризма" заяви Мосинов от трибуната на местния парламент. Думите му бяха подкрепени от председателят на Комисията по туризъм Живко Табаков, който призова местната администрация да си свърши работата и да не се пропуска да се събира таксата от хотелиерите.

Зам, кметът по финанси Красимир Стойчев пък имаше друго обяснение по казуса. Според него сумата е намаляла, защото самият туристически данък е станал по-нисък в началото на миналата година, като даде за пример облекченията на семейните хотели с близо 40%. Кметът Димитър Николов обаче не се съгласи с него и също призна, че има пропуски в събираемостта на данъка. Според него през последните години туристите в Бургас се увеличават тенденциозно, като той даде за пример високата посещаемост на остров "Света Анастасия", археологическия комплекс "Акве Калиде" и Фестивала на пясъчните фигури. 

Коментари

Още от последните новини