Паметен знак, посветена на 50 години от бойните пускове с ОТР, бе открита в Приморско

Паметен знак, посветена на 50 години от бойните пускове с ОТР, бе открита в Приморско - E-Burgas.com

През тази година се навършват 50 години от мащабното учение на Българската армия, проведено като съвместно тактическо учение с бойни стрелби с участието на ракетни съединения и части на Сухопътни войски, Военноморските сили, зенитно-ракетни войски и ескадрила на Военновъздушните сили.

По повод юбилейната годишнина, по инициатива на ракетчици и артилеристи от запаса и резерва от градовете Бургас, Карлово, Ямбол, Варна и София, участници в учението и служили през годините в тези ракетни съединения и части, на  1 септември 2018 г. в град Приморско беше проведен военен ритуал за откриване на паметен знак „50 години от бойните пускове с ОТР”.

Строят на почетния караул от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби  прие контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили на Република България.

На събитието присъстваха съветникът на президента на Република България генерал о.з. Стефан Янев, кметът на община Приморско Димитър Германов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, дългогодишният командващ на Ракетни войски и артилерия на Българската армия, помощник ръководител на учението през 1968 г. и почетен член на клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов” генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров, председателят на Областния съвет на СОСЗР Бургас бригаден генерал от запаса  Васил Джелебов, председателят на клуб „Ракетни войски и артилерия „Олимпий Панов” от столичната организация на СОСЗР генерал от запаса Вълчо Фотев.

Да почетат годишнината бяха дошли военнослужещи от запаса и резерва от цялата страна, членове на родолюбиви и патриотични съюзи и организации, много граждани и гости на града.    

Командирът на ВМС се обърна с думи на уважение и признателност към всички артилеристи и ракетчици, участвали в пусковете и благодарение на които през годините е съхранен споменът за тези върхови достижения в историята на Българската армия, след което заедно с кметът на община Приморско и председателят на Областния съвет на СОСЗР в Бургас откриха паметната плоча.

Със заповеди на министъра на отбраната и областния управител бяха наградени ветерани, участвали в учението.

Галерия
Коментари

Още от последните новини