Пациенти: Все по-трудно намираме някои животоспасяващи лекарства 

Вместо да стигнат до болните, група медикаменти поемат към чужбина, където цените им по-високи. Печелившият  реекспорт е сред основните причини за дефицита на определени лекарства: евтини у нас - скъпи в чужбина. Реекспортът на животоспасяващи медикаменти обаче е опасен за живота на болните. Такива  лекарства са за диабет, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия и др., които периодично изчезват от родните аптеки. Само през януари в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании  постъпват 115 жалби за липсващи лекарства. Дефицитът застрашава живота и здравето на пациентите, което е недопустимо. 

В момента няма регулация, чрез която да се следи за така наречения паралелен износ. През последните години се правят опити за въвеждане на регулация, така че да се проследява паралелния износ и при нужда да се ограничава, но те се провалят. В момента действа само уведомителен режим и на практика институциите нямат законов механизъм да контролират реекспорта. Обемът на паралелния износ на медикаменти у нас е около 10% от общия пазар и засяга между 100 и 150 продукта, по данни на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Във връзка с нарастващите обеми на паралелната търговия, наскоро от фармацевтичния бранш изпратиха отворено писмо с настояване институциите да вземат мерки за контролиране на лекарствения реекспорт. 

Пациенти се оплакват и от друг често срещан проблем, свързан с трудности при изпълнение на рецепти за скъпоструващи лекарства. Те се поемат 100% от Здравната каса, но осигуряването им в аптеките се оказва финансово непосилно за тях. 

Поредният такъв случай е от Бургас, а пациентът – мъж, заболял от хепатит С. След като е диагностициран с тежкото, доскоро нелечимо заболяване, бургазлията започва тримесечен курс на лечение. Терапията е с ново поколение медикаменти, чиято стойност се поема изцяло от Здравната каса. Тръгвайки по аптеките, за да си ги набави, неизменно получава един и същ отговор: Не можем да ги осигурим. Причината – безплатни за пациента, те се оказват твърде скъпи за аптеките.  Опаковка само от едното лекарство с 28 таблетки струва 35 841 лева. Възможната надценка, по закон, на това лекарство може да достигне 30 лв, а лихвата, която аптеката дължи за периода на изчакване на плащането от НЗОК е около 218 лв. Колко аптеки разполагат със заделени средства за такива лекарства ?!

Одисеята на бургазлията, все пак, завършва успешно със съвместните усилия на доставчик и една от аптеките на верига „Фаркол“ - на бул. „Демокрация“ в Бургас. „Проблемът с осигуряването на скъпоструващи медикаменти засяга всички колеги в бранша, както и пациентите“, коментира управителят на аптеки „Фаркол“ магистър фармацевт Красимир Златев. 

Само преди месец друга пациентка с хепатит С бе изправена пред същата патова ситуация.  Потърпевши се питат до кога ще попадат в поредния омагьосан кръг и се надяват на реакция. Или чакаме смъртни случаи да променят реда за изплащане 
 

Сподели новината:

Коментари