Oтстъпка за Изборния кодекс - референдум и избори може и в един ден

 Oтстъпка за Изборния кодекс - референдум и избори може и в един ден - E-Burgas.com

В Изборния кодекс няма да има изричен текст, който да постаноявява кога се насрочва референдум - в един и същи ден с избори или в различни дни. За това се договориха партиите от управляващото мнозинство на среща с премиера Бойко Борисов. В кодекса ще бъде записано, че президентът ще преценява дали да насрочи референдум заедно с предстоящ вот. Така възможността референдумът, иницииран пт "Шоуто на Слави", да се проведе заедно с местните избори наесен остава.

Управляващите партии дебатираха повече от два часа промените в кодекса. Възможно е да има отстъпление и за гласуването в чужбина. Ще се обсъжда и предложението на Реформатортския блок да се откриват до 50 секции извън посолства и консулства. Гражданите ще бъдат отписвани от избирателните списъци,  ако не са участвали в два последователни национални вота, но от един и същи вид.

Премиерът Бойко Борисов дойде рано сутринта в Народното събрание за среща с представители на партиите и коалициите, които подкрепят правителството. Повод за извънредната среща са приетите на второ четене промени в Изборния кодекс, които доведоха след себе си протести. 

Миналата седмица Народното събрание забрани избори да се провеждат извън българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Тово провокира недоволство от българи по света, които на последните избори успяха да се организират и да открият стотици допълнителни секции. 

"Ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем", коментира вчера Борисов и насрочи срещата за днес. 

ГЕРБ подкрепи предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на задължително гласуване и за ограничаване на местата за гласуване само в посолства и консулства. Успоредно с това депутатите се отказаха от намерението си да създадат отделен избирателен район "Чужбина".

Пред медиите представителите на Патриотичния фронт обясниха, че идеята им била да неутрализират влиянието на ДПС. Данните от изборите обаче не подкрепят такава позиция.

Срещата в Народното събрание се провежда часове преди насрочения за тази вечер в 18:30 часа пред Народното събрание протест "Против ограниченията в Изборния кодекс", за който във фейсбук са се записали вече над 1500 души. 

Тази нощ активисти на "Протестна мрежа" прожектираха върху фасадата на Народното събрание надпис "#стигатрИКове".

Източник: "Клуб Z"

Коментари

Още от последните новини