Отохирурзи спасиха живота на пациент с епилептични гърчове заради инфекция на мозъчната обвивка

Отохирурзи спасиха живота на пациент с епилептични гърчове заради инфекция на мозъчната обвивка - E-Burgas.com

59-годишен мъж от Северна България беше опериран по спешност от УНГ-специалисти на Болница „Тракия" в Стара Загора под ръководството на доц. д-р Петър Руев, д.м. Пациентът е страдал от възпаление на средното ухо, довело до тежка инфекция на мозъчната обвивка, в резултат на което мъжът започва да развива поредица от епилептични гърчове. „Въпреки проведеното консервативно лечение със широкоспектърни антибиотици в предходното болнично заведение, състоянието на пациента не се е повлияло и затова той беше насочен към Болница „Тракия", разказа доц. Руев.
Диагнозата е била установена след обстойно изследване в Болница „Тракия-Парк" със скенер на пирамиди и главен мозък от д-р Николай Назлъмов, преглед и консултации с болничния инфекционист д-р Валентина Цанева и завеждащия неврологично отделение д-р Стоян Лекушев „Имаше опасност от разпространение на заболяването и развитие на гноен менингит, който е животозастрашаващо състояние. Затова предприехме незабавна операция още в деня, в който пациентът беше приет, като извършихме широка мастоидектомия с експлорация на средна черепна ямка, т.е. инспекция на мястото, където инфекцията на средното ухо беше преминала към мозъчната обвивка", поясни доц. Руев.
Широкото отваряне на мастоидния израстък в най-задната част на средното ухо е позволило да бъдат почистени клетките, засегнати от възпалителния процес и така инфекцията да бъде овладяна. Операцията, заедно с продължаващата антибиотична терапия и съответната антиепилептична терапия, е довела до излекуване на болния в рамките на няколко дни.
„Тези състояния са показател за нивото на здравеопазването в страната, защото колкото е по-високо това ниво, толкова по-рядко се регистрират подобни случаи", посочи доц. Руев. Ако пациентите се диагностицират и лекуват навреме и адекватно, по принцип не се стига до подобни усложнения.
Случаят е показателен и по отношение на добрата екипност в Болница „Тракия" - в рамките на няколко часа пациентът е бил консултиран от лекар специалист по „Образна диагностика", инфекционист, невролог и УНГ-специалист, което е дало и добрия краен резултат, смята доц. д-р Петър Руев.

Галерия
Коментари

Още от последните новини