Отличиха Окръжния съд за водеща практика по образователни инициативи

Отличиха Окръжния съд за водеща практика по образователни инициативи - E-Burgas.com

Ръководството на Окръжен съд – Бургас бе удостоено с грамота от Асоциация „Прозрачност без граници" за призово класиране и водеща практика по индикатор „Връзки с обществеността – Образователна програма". Асоциацията е направила задълбочено проучване на стандартите на Съвета на Европа и на добрите практики в европейски държави, на база на което е изработила „Карта на прозрачността на съдилищата в България". Изследвани са 176 районни, окръжни, административни, апелативни и върховни съдилища в страната.

Окръжен съд – Бургас е в петицата от 28-те изследвани окръжни съдилища по отчетени еталони за публичност – съдопроизводство, достъп до правосъдие, права на гражданите, етика и отчетност, връзки с медиите, роля на съдилищата и добри практики. Районен съд – Бургас заема второ място сред районните съдилища по изследваните критерии. Интернет – страницата на Районен съд – Бургас е примерен показател за налична информация за реализирани собствени или участие в проекти на граждански организации, както и създадени собствени продукти в резултат. Осемте районни съдилища към Бургаски окръжен съд се открояват с единна визия на своите сайтове в националното проучване.

„Доверието в съдилищата, в частност, и съдебната система като цяло е основна ценност на европейските демокрации и европейското пространство за правосъдие. То е и фундаментът, върху който се изгражда Еталонът за публичност и прозрачност", се казва в документа.

Коментари

Още от последните новини