Отличиха Бургас като град на знанието

Отличиха Бургас като град на знанието - E-Burgas.com

Бургас бе отличен с наградата "Град на знанието" в класацията на Дарик радио "Най-добрият град за живеене в България" за цялостната си политика и въведените иновации в сферата на образованието. Наградата бе връчена на кмета Димитър Николов от образователния министър Красимир Вълчев.

Бургас получава това специално отличие за реализираните инвестиции в образователна  инфраструктура, откриването на нови училища, програмите за ранно езиково обучение, здравословно хранене и здравословен начин на живот, въвеждането на нови методи за обучение в детските градини и училищата.

"Малко са общините, които правят допълнителни местни политики, с които да надграждат държавните. В случая с Община Бургас тези политики, които е стартирала, не само надграждат, те изпреварват и трасират пътя на националните политики. Тя създаде гимназия по компютърно програмиране и иновации, въведе компютърно моделиране от първи клас, английски език в първи клас - все неща, в които Общината ни изпревари. В Бургас започна обновяване на учебните кабинети за първокласниците и тези в професионалните гимназии, "Активни и здрави" е друга чудесна бургаска програма. Списъкът е дълъг и впечатляващ. Още веднъж поздравления за Бургас!", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Благодаря на Дарик Радио, че забелязаха нашите усилия. Според мен инвестицията в образование е една от най-неблагодарните в политически аспект, защото резултатът не се вижда в същата година, а напред във времето. Да инвестираш в нови технологии, нови помагала и, разбира се, в нови сгради, в нова инфраструктура, резултатът не е видим толкова скоро. Радвам се, че започвайки от детските ясли, детските градини, училищата, ние успяхме през последните две години да инвестираме сериозни средства и в строителството на нови корпуси за нашите университети. Няма по-прекрасно от това да виждаш златни медали и купи от международни състезания и сияещите погледи на децата, които са ги спечелили", заяви при получаването на наградата кметът Димитър Николов.

"Отличените днес кметове не са бюрократи. Всеки един от тях е трябвало да преодолява много препятствия, за да осъществи добрите проекти за града си", каза изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев. Той даде пример с усилията на кмета Димитър Николов за откриването на първата по рода си гимназия в България по компютърно програмиране.

Коментари

Още от последните новини