Откриха птичи грип край Ропотамо

Откриха птичи грип край Ропотамо - E-Burgas.com
Местността Алепу, където са открити болните птици, Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Болестта инфлуенца по птиците, известна повече като птичи грип, е установена по диви птици от вида орехче в природна забележителност "Алепу", която е част от Рамсарско място Ропотамо. Районът се намира в землището на Община Приморско. Това съобщи за e-burgas.com д-р Георги Митев, регионален директор на Българска Агенция по безопасност на храните в Бургас. Целият район, където са намерени мъртвите пернати е отцепен. Изолирани при специален режим са три и десет километровите зони, включващи и резерват Ропотамо.

"Става дума за първично огнище. В района няма ферми. Болестта е установена само по диви птици", информира още д-р Митев. 

Това е второто огнище на птичи грип в Бургаска област. През миналата седмица положителни се оказаха проби, взети от птици, обитаваши местност в землището на средецкото село Проход. Там мястото също е изолирано и за сега опасност от разпространение на заразата не е отчетена.

От Агенцията за безопасност на храните отново призоваха за стриктно спазване на всички мерки за безопасност, за да не се стигне до разпространение на заразната болест. 

Коментари

Още от последните новини