Откриха милиони долари и евро в печатница за фалшиви пари в Слънчев бряг (видео)

Задържан е собственикът на хотела, където са печатани фалшивите пари

Разкрита е най-голямата печатница за фалшиви парични знаци в последните 11 години, , обяви на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев.

„Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара“, заяви Иван Гешев, цитиран от bTV. 

Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци. Иван Гешев уточни, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг. Собственикът на хотела е задържан, той също е участвал в организираната престъпна група за фалшиви банкноти.

„Като обвиняеми са привлечени 4 лица“, заяви прокурор Евгения Деянова и уточни, че лицата са задържани в процес на изготвяне на паричните знаци.

„Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран“, коментира тя. „Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските“, поясни Евгения Деянова.

„Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години“, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

„Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара“, обясни Ивайло Спиридонов.

Коментари

Още от последните новини