Отказаха финансиране на два бургаски и един поморийски културни проекти

Отказаха финансиране на два бургаски и един поморийски културни проекти - E-Burgas.com

Министерството на културата публикува списъка с одобрени за частично финансиране проекти в областта на музеите и изобразителните изкуства за 2017 г.Подадени бяха 120 проекта от музеи, галерии и други културни организации, съобщава сайта на ведомството. Предложени за финансиране и утвърдени от министъра на културата са 62 проекта. Финансирането е в размер на триста и петдесет хиляди лева.

В публикувания списък на проектите, за които ще бъдат отпуснати средства фигурира само един за Бургас. Други два са отхвърлени, показа справка на e-Burgas.com.

 Пари ще бъдат дадени за изложбата „Българските православни светци“ на Исторически музей Бургас. В документацията се посочва, че проектът отговаря на необходимите критериите. Като допълнително условие се казва, ще се извърши реставрация от лице, вписано в регистъра то чл. 165 от ЗКН.

За другия проект, с който РИМ Бургас кандидатства за финансиране, отказът е категоричен. Основният мотив е, че той не е свързан нито с аварийни ремонти или ремонти и оборудване на

фондохранилища, нито със закупуване и монтаж на климатични инсталации и осветителни тела, технически средства за охрана,експозиционни витрини, оборудване и реквизит.

Другият отхвърлен бургаски проект е на Младежки културен център. Той е свързан с популяризиране на галерия-музей „Георги Баев“ и културното наследство на художника Г. Баев сред младите хора. Посочва се, че проектът  не отговаря на обявената тема, а и целта му не е да се реализира в музей или художествена галерия, създаден по реда на ЗКН, което е основно изискване.

Частично финансиране няма да бъде отпуснато и за реализацията на проект на Исторически музей – Поморие. Той е свързан с реализиране на Международна научна конференция под наслов „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой. Като основен мотив е посочено: "Периодът за реализация на събитието - октомври 2017 г. не отговаря на зададения в темата.Съгласно допълнителните критерии, т. 3 от протокола на Експертната комисия: Да не се отпускат средства за хонорари, нощувки, коктейли и др."

Коментари

Още от последните новини