Отхвърлиха ветото на президента за строителство в ниви

Отхвърлиха ветото на президента за строителство в ниви  - E-Burgas.com

Парламентът отхвърли ветото на държавния глава върху поправки, които се отнасят до земеделските земи и улесняват промяната на предназначението и застрояването им. С очакваната подкрепа на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но и решаващите гласове на "Воля", мнозинството отново и окончателно прие спорните изменения.

Общо 124 народни представители подкрепиха измененията, прокарани през преходни и заключителни разпоредби в Закона за посевите, които обаче засягат Закона за опазване на земеделските земи, 73 депутатите бяха "против", 6 се въздържаха да дадат своя вот. За преодоляване на ветото са нужни 121 гласа и в случая гласовете на "Воля" бяха решаващи. Неофициално от партията на Марешки твърдяха, че ще подкрепят ветото, но вчера са променили мнението си.

 

Подкрепата за измененията дадоха депутатите от управляващата коалиция - 91 бяха "за" от ГЕРБ, 25 от "Обединени патриоти" също подкрепиха и 8 гласа "за" бяха на "Воля". Отрицателен вот дойде от опозицията на БСП - 53, но сред гласувалите от левицата имаше и 6 въздържали се. От ДПС 20 депутати са гласували "против".

 

Историята на поправките и ветото за нивите

Промените бяха прокарани през друг закон, внесени между първо и второ четене от Йордан Апостолов от "Обединени патриоти". Законопроектът беше оспорен след гражданско недоволство и протести. Основен мотив на президента Румен Радев да наложи ветото е, че новите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.

 

Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи граждани и през тази, и през миналата седмица измененията "възкресяват" вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове.

 

Проектът, гласуван на 24 януари 2018 г., дава амнистия на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, като им дава право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски. В средата на декември тези изменения са били одобрени на второ четене от всички присъствали на заседанието на комисията депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и БСП. Част от тези текстове са променени на следващото заседание на земеделската комисия, без да се променя философията на измененията. Миналата сряда законопроектът беше повторно подкрепен от земеделската комисия от 12 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", против са били отново депутати от БСП, ДПС и "Воля", без "въздържали се".

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

Още от последните новини