Отбелязваме световния ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме световния ден за борба с диабета.

Захарният диабет е заболяване, свързано с нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основната му проява е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Фрапиращите данни за България сочат, че болните от диабет у нас са 575 хил.,

в преддиабетно състояние са 220 хил. души, а недиагностицираните случаи на заболяването се оценяват на около 170 хил.

Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 40% от болните не са посещавали специалист през последната година.

За сравнение, с добър гликемичен контрол в Европа са 62,6% от заболелите.

Според Европейския диабетен индекс

България се нарежда на последното 30-то място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на заболяването. 

Препоръките към България са за цялостна реформа в здравеопазването, подобряване на профилактиката, създаване на диабетен регистър и подобряване на консумацията на здравословна храна.

По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за една година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн., а

прогнозите са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн. 

Смъртните случаи от заболяването са 5,1 млн. годишно, което означава, че на всеки 6 секунди по света умира човек, болен от диабет.

По повод 14 ноември в 20 големи града на България диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще проведат специални акции в израз на солидарност към болните от диабет.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация (СЗО).

Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Източник: БГНЕС

Сподели новината:

Коментари