От утре - пътищата ни готови за зимата

От утре - пътищата ни готови за зимата - E-Burgas.com

От утре, 1 ноември, се въвежда зимното поддържане на пътищата, информира АПИ. Над 3 000 машини ще поддържат републиканската мрежа през зима 2016/2017 година, отчитат от агенцията.

Макар прогнозата за времето през следващите дни да е за хубаво време, се предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и др.

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Освен това да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.

Общо над 3 000 снегопочистващи машини ще осигуряват проходимостта на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. За целта и за борба със снега и леда ще са необходими близо 108 000 т. сол и около 300 000 т. пясък. Всички области са обезпечени с необходимитe суровини и имат готовност да посрещнат първия сняг, отчитат от АПИ.

На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят метеорологичните прогнози по райони и да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските части и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

От АПИ припомнят, че има четири нива за зимно поддържане на пътната инфраструктура, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г.

В ниво "А" са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.

В ниво "Б" са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във "В" - между 500 и 2000 МПС на ден, а в "Г" по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А" е 3 см, за ниво "Б" - 5 см, за ниво "В" - 7 см, за ниво "Г" - 10 см.

Спрямо нивата зависи и максималния срок за провеждане на снегопочистващите дейности - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво "А" е 2 часа, за "Б" - 3 часа, за "В" - 5 часа, и "Г" - 8 часа.

След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво "А" пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали - сол, пясък и т. н.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка - интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 м/с, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

ПИзточник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини