От първата една стотинка до най-големия БГ номинал- вижте ги в Бургас

От първата една стотинка до най-големия БГ номинал- вижте ги в Бургас - E-Burgas.com

50 000 лева - най-големият номинал в историята на българските пари, пристигна в Бургас заедно с първата ни 1 стотинка от далечната 1901 година. Експонатите участват в изложбата "История на парите по българските земи". Тя представя монети и банкноти, проследяващи паричната циркулация по днешните български земи от най-дълбока древност до наши дни.

Впечатляващата изложба можете да разгледате в Културен център "Морско казино". Нейни организатори са Община Бургас и Българска народна банка.

На сантиметри разстояние от посетителите, разположени в защитени витрини, са подредени бронзови върхове на стрели, използвани като разменна монета в древността, митичният статер на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III. Показани са още монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови от Месамбрия, Аполония, две златни- статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Пътешествието във времето продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I, монети от времето на Първото и Второто българско царство.

Бургазлии и гостите на града могат да се запознаят подробно с Устава на Българска народна банка. Първите първите български банкноти от 20 и 50 лева от 1885 година са подредени в селекция Княжество България. Изложбата представя и паричните знаци на Народна република България, монети и банкноти от времето на Демократична България, от 1990 година до новото хилядолетие.

 

Коментари

Още от последните новини