От догодина -без роуминг на Балканите

От догодина -без роуминг на Балканите - E-Burgas.com

110217150146-460x325

Премахване на роуминга между телефонните оператори на Балканите договарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания, предаде БТА, позовавайки се на македонската агенция МИА.

Инициативата, внесена преди един месец, се очаква да бъде превърната в решение и да влезе в сила от 1 януари 2015 г., съобщи МИА. В нея са включени също Босна и Косово.

Директорът на агенцията за електронни комуникации в Македония Роберт Орданоски заяви преди срещата със своите колеги, че законова възможност за реализиране на инициативата съществува, само трябва да бъдат намерени съответните правни решения.

„Докато чакаме пред Европейската комисия да пригодим нашите роуминг цени към европейските, които са четири до пет пъти по-високи, ние, балканските регулатори, решихме да се договорим двустранно и многостранно роумингът на нашите клиенти да се премахне”, обясни Орданоски.

Премахването на роуминга ще се отнася за всички услуги на мобилните оператори - разговори, есемеси, интернет, пише Би Ти Ви.

От края на 2015 г. пък се очаква отпадане на роуминг таксите на територията на целия Европейски съюз. Решението за това беше взето в началото на април от Европарламента по предложението на Еврокомисията за създаване на единен европейски пазар на телекомуникациите „Свързан континент".

От 1 юли цената на роуминга на данни в ЕС беще свалена наполовина. Така поевтиня използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи. Телефонните разговори и текстовите съобщения също поевтиняха.

Държавите членки на ЕС ще продължат да обсъждат регулацията, а финалният й вариант ще бъде готов до края на 2014 година.

Предложението за единен европейски пазар на телекомуникациите дойде от ЕК през септември 2013 година. Освен падане на таксите за роуминг, то предвижда още осигуряването на отворен интернет, повече прозрачност за клиентите, по-лесно възможност за смяна на провайдърите.

ПИК

 
Коментари

Още от последните новини