От днес: С по-високи минимални заплати

От днес: С по-високи минимални заплати - E-Burgas.com

2010-07-27-029_20

От днес, 1 януари 2015 г., минималната работна заплата става 360 лева. Освен това осигурителният стаж за пенсиониране се увеличава с 4 месеца, а пенсионната възраст се замразява с държавния бюджет за 2015-а и този на държавното обществено осигуряване.

Предвиденият икономически ръст за годината е 0,8 %, дефицитът 3 на сто от БВП, а предвиденият таван на дълга за догодина е в размер на 8 милиарда и 100 милиона лева, пише "Всеки ден". Така до края на годината общо нивото на държавния дълг ще възлиза на 24 милиарда и половина. Държавата отново ще харчи повече тази година и предвидените приходи са по-малко от разходите.

Според тригодишната бюджетна прогноза и държавния бюджет за 2015 започва ръст на минималната работна заплата. От днес тя става 360 лева, а от 1 юли - 380 лв.

Според бюджета на държавното обществено осигуряване максималният осигурителен доход се увеличава от 2400 на 2600 лева, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите - на 300 лева.

Условията за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд се запазват до края на 2015 г. Промени има и в изчисляване на размера на майчинството за първата година след раждането - обезщетението ще се изчислява на база доходите на майката за 2 години назад.

С промените в Кодекса за социално осигуряване влиза в сила и т. нар. „свободен избор" между НОИ и частен пенсионен фонд. От днес тези, които започват работа, ще посочват изрично 5% от вноската им за пенсия да отива в частен фонд, а ако не, осигуровките им автоматично ще отиват в НОИ.

Родените след 1959 г. няма да имат задължението да потвърждават избора си на частен фонд. Отделно от това изборът няма да е еднократен, т.е., ще може да има прехвърляне на петте процента и от НОИ към частен фонд.

Коментари

Още от последните новини