От 1 април: Пускат още 6 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци в Бургас

От 1 април: Пускат още 6 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци в Бургас - E-Burgas.com

От 1 април още шест мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци ще бъдат пуснати в експлоатация в Бургас.

Това съобщи пред радио „Фокус”  Павлин Михов, директор на дирекция “Околна среда” в Община Бургас. По неговите думи, те ще бъдат разположени във всички райони на града. „Два има в к-с „Меден рудник”, по един – в „Славейков”, „Изгрев” и „Зорница”. Те като цяло са недостатъчни, но вървейки в тази посока смятам, че ще дойде времето, в което ще задоволим напълно необходимостта на гражданите от този вид услуга”, допълни Михов. 
Гражданите могат да предадат в тези мобилни центрове, както стандартните видове вторични суровини – пластмаси, метали, хартия, стъкло, така и стари дрехи, пържилна мазнина, лекарства с изтекъл срок на годност, негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, луминесцентни и живачни лампи, тонер касети. 
„Още в първата седмица от своята работа основното количество на отпадъците беше свързано с предаването на стари дрехи, електрическо и електронно оборудване и лекарства с изтекъл срок на годност. Това показва, че е било необходимо на гражданите и те се възползват от тази възможност. Първоначално предполагахме, че веднъж седмично събирането на отпадъци от тези центрове ще бъде достатъчно. На практика се оказа, че и два пъти е недостатъчно. Налага се някои центрове да бъдат обслужвани и през ден”, допълни той. По думите на Михов, единствено в Община Бургас за цялата страна има такива мобилни центрове. Първите девет мобилни центъра струваха на общината около 230 000 лева. „Има подобна практика и в други европейски страни. Интересували сме се от цената става въпрос за разлика в пъти на един такъв център. Към настоящия момент нуждите на хората са значително по-големи, така че мислим в посока да увеличим техния брой и да създадем необходимата организация за тяхното разместване по територията на града”, каза още той. Михов обясни, че с пускането на новото Регионално депо, обслужващо деветте общини в областта, има създаден еко център, в който всички събрани отпадъци от мобилните центрове се събират разделно. 

Коментари

Още от последните новини