Още от февруари: Недостиг на работна ръка вече мъчи хотелите в Слънчев бряг

Още от февруари: Недостиг на работна ръка вече мъчи хотелите в Слънчев бряг - E-Burgas.com

За поредна година на интервютата се явяват само неквалифицирани кадри

Два месеца преди откриването на летния сезон в Слънчев бряг хотелиерите отново имат проблеми с набирането на квалифицирани кадри за работа, предава БНТ. Въпреки че един рецепционист ще получава заплата колкото е средната за страната, желаещи за позициите няма.

Хотелиерите се оплакват, че не могат да си намерят обучени кадри, които да работят в туризма. Всяка година когато се провеждат интервюта за работа кандидатстват само неквалифицирани кадри.

"Ние проблеми с работници нямаме имаме проблеми с необразовани работници. Като цяло има работници желаещи около 100- 120 хиляди от Украйна, Беларус и Русия. Но не затова иде реч искаме тука в нашите училища да се обучават хората. Да, за образованите ще има повече пари това е съвсем естествено, но при нас идват необразовани хора не искам да обиждам някого и искат да получават повече от лекарите.." зяави хотелиерът Веселин Налбантов.

Тази година камериерката, която работа по Черноморието ще получава около 800 лева според последните увеличения. Повече ще получават сервитьорите и барманите, които владеят поне два езика. Проблемът с кадрите се получи още преди няколко години, защото повечето от професионалистите избраха да работят в чуждите курорти, където заплащането е в пъти по-голямо.

За да не останат без обслужващ персонал, българските хотелиери и тази година ще набират работници от Украйна, Беларус и Русия.

Коментари

Още от последните новини