Организират нова еко акция в Бургас за уикенда

Организират нова еко акция в Бургас за уикенда - E-Burgas.com

Българска фондация "Биоразнообразие" организира на 13 април 2019 г. (събота), от 9:30 часа, еко акция в южната част на Атанасовско езеро. С помощта на доброволци Пътеката на саблеклюна ще бъде почистена и подготвена за предстоящия сезон, когато стотици жители и гости на града ще я посетят, за да са по-близо до природата, да наблюдават птици или да си почиват.

Тази година ще се включат ученици и родители от ОУ "Ал. Георгиев Коджакафалията", които ще се постараят да осигурят и подходящи инструменти. Очакват се и доброволците от Академия "За Земята" в Бургас, които на практика ще приложат наученото по време на двуседмичната Академия, която се провежда в читалище "Хамалогика".

Прогнозата за събота не е добра, но организаторите вярват, че това няма да откаже приятелите на езерото. Те приканват всички, които имат здрави ръкавици, да вземат и тях, за да се използват по-малко латексови за еднократна употреба.

Накрая по традиция ще има пикник - пицата и плодовете (които са от организаторите) ще се ядат с голи ръце, а картонените кутии ще се рециклират на място. Нека всеки да си носи канче/чаша за вода, за да се намали използването на пластмасови съдове.

За поредна година Община Бургас ще съдейства с ръкавици и чували и ще се погрижи събраните отпадъци да бъдат изнесени своевременно.

Тази година средствата за акцията са осигурени, благодарение на Гайо Шоколад - Gaillot Chocolate, които отделят 7 % от продажбата на шоколада с морска сол за консервационни дейности в Атанасовско езеро. Това ще позволи да се закупят материалите за ремонта, да се отпечатат нови табели и да се осигури храна и напитки за доброволците.

Акцията се организира в рамките на LIFE проекта "Лагуната на живота", който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП, "Черноморски солници" АД и Заедно 2011.

За допълнителна информация Радостина Ценова - 0896798908.

Коментари

Още от последните новини