Организират кампания за събиране на стари гуми в Бургас

Организират кампания за събиране на стари гуми в Бургас - E-Burgas.com

От община Бургас напомнят на гражданите да използват пунктовете за разделно събиране на отпадъци

През септември Община Бургас да организира кампания за разделно събиране на излезли от употреба гуми на физически лица. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от групата на ГЕРБ Калояна Живкова и Николай Иванов.

„От околната среда зависи нашето здраве и начина ни на живот.  Като общински съветници не веднъж сме показвали отношение по тази тема чрез възможностите, които ни дава българското законодателство. Предстоящият зимен сезон отново ще е свързан с практики, които влошават качеството на въздуха. Години наред горенето на автомобилни гуми за отопление е проблем, който не е намерил окончателно решение. При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години“, мотивират се съветниците.

Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките.
Община Бургас разполага с мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци. Те са разположени в различни точки на населеното място. В тях може са се предават почти всички видове отпадъци, които се генерират в едно домакинство.

Изграждането на мобилните центрове е иновативен подход, който Община Бургас прилага в програмата си за управление на отпадъците. Станциите се обслужват от един оператор и могат да работят без външно захранване, тъй като са оборудвани със слънчеви батерии и акумулатори.
 

Коментари

Още от последните новини