Оранжев код за вятър в 14 области, възможни са и валежи

Оранжев код за вятър в 14 области, възможни са и валежи - E-Burgas.com
дърво лазур В Източна България днес преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд и там ще се заоблачи.
С преминаването на студен атмосферен фронт, от запад на изток ще започнат валежи, съобщават от НИМХ. Валежите ще започнат през деня в Западна, а до края на деня и през нощта срещу понеделник и в Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините и бурен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 25°. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. Над планините ще бъде облачно и дъждовно. По високите части на Рила и Пирин ще превалява и сняг. Ще духа бурен, по високите и открити части и до ураганен югозападен вятър. До вечерта валежите ще спрат. Максималната температура на височина 1200 метра – около 14°, на 2000 метра – около 6°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 19° и 22°. Вълнението на морето ще е 3,4 бала. В 14 области на България за неделя е обявен оранжев код за опасно силен вятър, предаде БГНЕС.

И за събота бе обявен предупредителен код за силен югозападен вятър в 13 области на страната, но той бе жълт, което означава, че вятърът може да стигне до пориви със сила 20-25 м/сек. Във високите части на планините на моменти вятърът е ураганен.

В неделя поривите обаче могат да достигнат до 22-27 м/сек. Бурният вятър с такава сила ще духа в областите: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Монтана, става ясно от справка на сайта на НИМХ. В 11 области заради бурен вятър е обявен жълт код. Това са областите: Перник, Кюстендил, София, София – област, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Плевен и Враца. Само в три области няма предупреждение за силен вятър – Видин, Благоевград и Смолян.
Коментари

Още от последните новини