Определиха примерни дати за матурите по желание

Определиха примерни дати за матурите по желание - E-Burgas.com

Министерството на образованието и науката определи примерни дати за матурите по желание. Те са публикувани за обществено обсъждане, след което трябва да бъдат утвърдени и от просветния министър. Ако това се случи, третият зрелостен изпит ще се проведе на датите 26, 29, 30 и 31 май.

Първата дата е определена за матурата по чужд език. Дванадесетокласниците могат да избират между английски, немски, френски, испански, италиански и руски. За матурата по математика се предлага 29 май. На 30 май по всяка вероятност ще са изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, а на 31 май – по география и икономика, биология и здравно образование и история и цивилизация.

На 19 май от 8:00 часа ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. В същия ден от 10:00 часа ще се проведе националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII клас.

На 22 май от 8:00 часа ще се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него тази година кандидатстват 14 053 зрелостници. В същия ден, но от 10:00 часа ще има и НВО по математика за VІІ клас.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 9 юни. Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

Коментари

Още от последните новини