Онкото в Бургас взима нов линеен ускорител

Онкото в Бургас взима нов линеен ускорител  - E-Burgas.com

Общинският онкологичен диспансер вече има втори линеен ускорител, който ще заработи наесен. Високотехнологичното съоръжение беше доставено преди дни и през летните месеци ще бъде монтирано, калибровано и тествано.

"Това е важна новина за пациентите и техните семейства, защото няма да се чака за процедури толкова дълго, колкото сега. Първият ускорител, който монтирахме в Комплексния онкологичен център, работи на максималния си капацитет, така че с втория повече пациенти ще имат достъп до тази важна за лечението им апаратура", каза кметът Димитър Николов.

Двата ускорителя ще се намират в непосредствена близост един до друг. За втория е изграден допълнителен бункер, обезпечен с всички необходими комуникации.

"Едновременно с осигуряването на новия ускорител увеличаваме броя легла в Отделението по медицинска онкология. Затова ще назначим допълнително терапевти, лекари и медицински сестри, срещу добро заплащане", заяви д-р Христо Дечев - управител на КОЦ - Бургас.

Кандидатите за работа могат да се обаждат на следните телефонни номера:  056/85-98-04 - ТРЗ и Личен състав, 056/85-98-03;  мобилен: 0879 396 604.

Когато новият линеен ускорител заработи, се отваря възможност за надграждане функциите на първия. В системата му ще бъде добавен нов софтуер, който дава възможност да се извършват процедури по радиохирургия.

Модернизацията на онкологията и здравеопазване в града са сред основните приоритети на Община Бургас. Поетапно онкологичният център беше оборудван с нови апарати за повърхностна, полудълбока и дълбока терапия на ракови клетки. Преди две години беше построена и нова онкологична поликлиника.

Коментари

Още от последните новини