Около 400 хиляди декара гори са увредени заради бедствия, пожари и болести

Около 400 хиляди декара гори са увредени заради бедствия, пожари и болести - E-Burgas.com

Министерството разпореди правила за възстановяване на съсипаните горски площи

През последните 3-4 години, в резултат на екстремни природни въздействия, пожари, болести и вредители са увредени около 400 хил. дка гори, разкри зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в документ до десетки институции и РДГ-та.

„Първостепенна задача на държавните предприятия и другите собственици е бързото усвоявано на пострадалата дървесина и възстановяване на горите. С особена важност, поради големи обем на площите, е приоритизиране на възстановителните дейности в територии, които според функционалната им принадлежност са с голямо значение за горските екосистеми и обществото - около населени места и туристически маршрути, райони с потенциална опасност от активиране на ерозионни процеси, около язовири и водни площи, използвани за водоснабдяване: площи с добри растежни показатели и др.”, обяснява Добрев.

Министерството публикува и правила за възстановяване на увредените гори чрез залесяване, ето част от тях:

  • За възстановяване чрез залесяване да се предвиждат площи, които: е невъзможно да бъдат естествено възобновени; са били оставени за естествено възобновяване и не е постигнат резултат; са функционално важни и се търси бърз ефект;
  • Залесяването трябва да се извършва в първите 1-2 години след отсичане па дървостоите. за да се избегне обрастване на площта с нежелана растителност, която затруднява и оскъпява извършването на залесителните дейности и впоследствие отглеждането на културите;
  •  Изборът на видове, схемите и гъстотите на културите следва да бъдат съобразени с целта, условията на месторастене и Наредба № 2. като се отчитат наличието на естествено възобновяване, предишният дървесен състав и необходимостта от избягване на допуснати грешки. Устойчивостта на видовете, съчетана с производителност, почво- и водоохранност. биоразнообразие, ландшафтност и др., трябва да е определяща.

Повече вижте тук

Коментари

Още от последните новини