Официално: В "Меден рудник" ще има гимназия по програмиране и изкуствен интелект

Официално: В

Димитър Николов: Ще ни трябват доста пари, но това е бъдещето на Бургас!

Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението на кмета Димитър Николов бе прието с пълно единодушие от Общински съвет - Бургас. Училището ще се настани в сегашната Техническа гимназия в "Меден рудник".  Докладната бе приета с голям ентусиазъм дори от опозицията. 

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас.

"Аз лично мисля, че това е най-смислената докладната в днешната сесия, касаеща бъдещето на Бургас. Информацията, която събрахме съвсем наскоро показва голям интерес от страна на младите хора да учат програмите и компютърни технологии." заяви Димитър Николов. 

Той припомни, че преди половин година стартираха курсове по програмиране в Бургас. В момента в двата курса на СофтУни се обучават по 200 души, в Бизнес инкубатора се обучват 100 деца по уеб дизайн. 

Според Николов петте години на обучение по програмиране и изкуствен интелект ще бъдат достатъчни за тези деца един ден да работят на всяка точка в Еропа. В настоятелството на училището са поканени представители на най-големите компании в България, част от които вече са приели. 

"Писахме и до международни компании като Аmazon, Google, Microsoft, Apple и Сamsung - с цел да ни помагат технологично и методично. Може една част от тях да се отнесат с пренебрежение, но един да ни обърне внимание ще е успех. Имаме устното съгласие на Microsoft за Източна Европа, че ще помогнат. Тези деца ще бъдат завършили и ще бъдат достатъчно компетеннти да работят по всяка точка в Европа." заяви Николов.

Той призна, че за гимназията ще са необходими доста пари за ремонт и за да бъдат привлечени най-добрите преподаватели, но това е дългосрочна инвестиция, която си заслужава. Ще бъде купен и нов училищен автобус, който да бъде брандиран и ще обслужва само училището. 

 

Коментари

Още от последните новини