Официално: Историческият център на Бургас като в Париж, Лондон и Рим

Официално: Историческият център на Бургас като в Париж, Лондон и Рим - E-Burgas.com
Цветовете на всички чадъри и тенти трябва да бъдат в гамата от бяло до светла охра

Съветниците се съгласиха, че чадърите и тентите трябва да са в един цвят, но се скараха за рекламата

След близо два часа дебати Общински съвет Бургас прие промените в наредбата за преместваемите обекти и елементите на градското обзавеждане в историческия център на града. Промените ще задължат търговците да уеднаквят тентите и чадърите по обектите си. 

Според изменената наредба те трябва да бъдат в гамата бяла и светла охра, а рекламните лога върху тях ще бъдат забранени. Правилото ще важи за улиците „Богориди“, „Александровска‘ и „Батенберг“, както и за двата площада „Тройката“ и „Кирил и Методий“. В Морската градина и парк „Езеро“ пък чадърите трябва да бъдат в зелената гама. 

Дискусията по въпроса започна още преди около 2 години, като бе повдигната от Съюза на архитектите и Съюза на художниците в Бургас. 

Съветниците от всички групи бяха единидушни относно това чадърите и тентите на заведенията да бъдат в един цвят, тъй като това ще повиши качеството визията в централната част на града. Спорове имаше обаче дали трябва да бъде позволени върху чадърите да има рекламни лога, така че собствениците на заведенията да могат да ги получават безплатно от спонсорите. Бе гласувано и предложение логата да бъдат разположени само от вътрешната страна на чадърите, но то бе охтвърлено. 

В залата на местния парламент бяха дадени десетки примери от  държави като Англия, Франция и Италия, където са въведени подобни наредби в историческия център. 

Предложението не бе прието от групата на БСП. Според Евгений Мосинов посоката е правилна, но не е достатъчно балансирана и се разпростира на твърде голяма територия.

„Какъв е проблемът с шарените чадъри в Морската градина и парк „Езеро“? Ако искате, може да забраним и различните цветя, за да не бъдат бели, жълти, червени и пембени“ заяви юристът от трибуната. Според него наредбата в този си вид може да бъде оспорима, тъй като в нея има твърде много рестрикции. 


 

Коментари

Още от последните новини