Одобриха двустепенното увеличение на минималната пенсия

Одобриха двустепенното увеличение на минималната пенсия - E-Burgas.com

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди днес проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г, който предвижда от 1 юли минималната пенсия да се повиши от 161.38 лв. на 180 лв., а от 1 октомври на 200 лева, съобщи пресцентъра на институцията. В резултат на промяната ще се повиша пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г. Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118.14 лв. на 120.98 лв. В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите за военна инвалидност, гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще засегне около 800 000 пенсионери, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. Той уточни, че в тази бройка са не само минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, а свързаните с тях минимални размери на пенсиите за инвалидност, които са обвързани с размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Коментари

Още от последните новини