Очаква се окончателна забрана на опасни за пчелите препарати

Очаква се окончателна забрана на опасни за пчелите препарати - E-Burgas.com

През май ще се реши окончателно дали да бъде забранено използването на неоникотиноиди. Това стана ясно след като представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), която е част от международната кампания Let it bees за забрана на неоникотиноидните пестициди, се срещнаха в Малта с министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени Хосе Херера и министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес. Срещите бяха осъществени със съдействието на българския евродепутат Момчил Неков.

Неоникотиноидите са група вещества, изключително ефективни в борбата с насекомите. Синтезират се изкуствено, влияят върху рецепторите на нервните клетки и пресичат предаването на нервните импулси.

Върху нервните клетки на насекомите тази група вещества въздейства много по-силно, отколкото при гръбначните животни. 

„Министрите изразиха своята съпричастност към опазването на пчелите и ни увериха, че Малта няма интерес към производството на вредни пестициди, унищожаващи богатото биоразнообразие на островната държава“, сподели след срещите Албена Симеонова, председател на ФОСЗ.

 „Мораториумът върху използването на неоникотиноиди в ЕС бе приет през 2013 г. и все още е в сила. Пет държави, сред които е и България, поискаха за тях да не важи тази забрана, чрез приемане на така наречената дерогация, което означава ограничено и контролирано ползване на забранените пестициди. България обаче се провали в прилагането и контрола, затова за нас темата ще продължи да бъде актуална и ще се застъпваме за окончателната забрана на използването на вредните за околната среда химикали на европейско ниво“, допълни Борислав Сандов, координатор на кампанията Let it bees.

Високата смъртност при пчелите през последното десетилетие провокира редица правителствени и неправителствени организации да анализират причините и да търсят решение на този проблем. Пчелите са отговорни за екосистемната услуга опрашване, чрез която се поддържа биоразнообразието и плодородието, и чрез която ние получаваме 70 % от храната на трапезата си. Множество научни изследвания доказват притесненията на пчелари и природозащитници, че именно неоникотиноидните пестициди са основната причина за изчезването на пчелите и препоръчват използването на алтернативни методи и средства за растителна защита.

Предстоят финални обсъждания в Брюксел през май, на които се очаква Европейската комисия да поиска окончателна забрана на неоникотиноидните пестициди в съответствие с докладите на Европейската агенция за безопасност на храните.

Коментари

Още от последните новини