Обявяват грипна ваканция в Бургас?

monitor.bg

Община Бургас е в предепидемична обстановка, обяви говорителят на Здравната инспекция - Елица Карагьозова. До този момент са регистрирани 373 случая на заболели от Остри респираторни заболявания (ОРЗ). По данни на специалистите грипът, който върлува при нас е от тип А и тип Б.

Голям процент от болните са деца на възраст от 5 до 14 г., както и при възрастовата група 30г.-64г. Изчислената от здравните специалисти заболеваемост на 10 000 души е 1.839 промила.

Данните говорят, че Бургас е на крачка пред обявяването на грипна епидемия, но затова последната дума има Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Грипна ваканция ще бъде обявена при отсъствие на повече от 30 % от учениците в класните стаи. Тази мярка се провежда по преценка на епидемичната обстановка за всяко учебно заведение и по предложение на здравните власти.

Практиката сочи, че за да бъде обявена грипна епидемия заболеваемостта трябва да надвиши 400 регистрирани случая, а в Бургас до този момент заболелите са над 370.
В случай, че бъде обявена грипна епидемия се прекратяват свижданията и плановите операции в болниците, прекратявят се детските и женски консултации, не се провеждат профилактични имунизации и реимунизации.

 

Сподели новината:

Коментари