Общински съвет Бургас даде зелена светлина за електронния подпис

Общински съвет Бургас даде зелена светлина за електронния подпис  - E-Burgas.com

Местният парламент одобри отделянето на 10 000 лв. от бюджета

Община Бургас въвежда система за отдалечена идентификация и подписване на заявления за електронни административни услуги от гражданите от мобилен телефон. Така бургазлии ще могат да се подписват електронно на документи за нуждите на електронните административни услуги. 

Предложението бе гласувано като първа точка в днешната сесия на Общински съвет Бургас и бе приета с пълно мнозинство без дебати. Така местният парламент на практика разрещи на общината да инвестира финансов ресурс от 10 000 лв. 

Внедряването на технологията превръща Община Бургас в първата истинска електронна община, привела дейността си изцяло в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление. 

Приложението дава възможност чрез мобилен телефон гражданите да се идентифицират и подписват електронно с квалифициран електронен подпис техните заявления.

Системата е интегрирана по начин, който позволява след избора на вида услуга, данните в заявлението да се попълват автоматично от профила на потребителя и подписването да се извършва с натискането на един бутон от мобилното устройство. Доколкото използването на мобилен телефон е масово и няма гражданин, който да не ползва такъв и да не знае как се борави с него, на практика това дава достъп на абсолютно всички граждани на общината отдалечено и по всяко време на денонощието до електронните административни услуги на общината.

Те вече могат да се ползват и от временно пребиваващите в чужбина наши граждани, изцяло отдалечено. С въвеждането на тази технология ще бъдат спестени средства от административните разходи на Община Бургас.

Приложението за идентификация и подписване се сваля и инсталира от гражданите безплатно, а подписването, както до сега, се заплаща от гражданите, но на много ниски цени.

Коментари

Още от последните новини