Общината можела да стигне до договорка с "Фрапорт" за летището в Равнец

Общината можела да стигне до договорка с
Архив trud.bg

Община Бургас се нуждае от инвеститор, който да вземе раздигнатата авиобаза в село Равнец и да я превърне евентуално в хъб или товарно летище. Това стана ясно след изказването на зам.-кметът Красимир Стойчев на днешната извънредна сесия, в която той призова всички общински съветници да използват контактите си и да търсят инвеститори. В противен случай дори и пистата, кяото е една от най-новите и качествени в страната, щяла да бъде ликвидирана в бъдеще от ромите за желязо.

„Истината е, че концесионният договор с „Фрапорт“ не допуска разкриване на българската държава и нейни дъщерни дружества на каквото и да е друго летище на 150 км от летищата в Бургас и Варна, т.е. има забрана за конкурентна дейност. Концесията е факт вече 8 години, базата стои неизползваема, макар че е много добра за т.нар. ВИП авиация и малките чартърни самолетчета. Искането е обосновано и логично, само жалко би било съществуващата писта, която е една от добрите и новите строени за този тип военни бази в България и със сериозна носимост, да бъде разрушена, включително и от този, на когото ще я дадем. Все пак това е бившо летище и би могло да се мисли за концепция за неговото развитие, а не просто да се предостави терена“, обясни общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Стойчев разкри, че с разговори с „Фрапорт“ преградата с концесията и въпросното отстояние, касаещо конкурентаната дейност, би могло да бъде преодоляна, но при условие, че новата дейност на летището в Равнец е нещо съвместно с немската фирма.

Така на практика остава актуеален въпроса каква точно деност би могло да се развива там, както и привличането на инвеститори.

Коментари

Още от последните новини