Общината отвръща на удара: Няма доклад на АФКОС за Младежкия център

Общината отвръща на удара: Няма доклад на АФКОС за Младежкия център - E-Burgas.com
Училище "Кирил и Методий" било вън от опасност   [caption id="attachment_46652" align="alignleft" width="300"] Проверката обхваща ремонта на Младежкия културен център в града[/caption]

Община Бургас реагира светкавично и отговори на обвиненията, които по-рано ден бяха хвърлени от НФСБ на специална пресконференция, на която бе поискана оставката на кмета Димитър Николов. От общината категорично отричат да са получавали доклад на АФКОС за нарушения по проекта за ремонта на Младежкия културен център, нито да има опасност за училище "Кирил и Методий". Според тях твърденията на НФСБ (телевизия СКАТ) са част от борбата им за власт и опитите да саботират развитието на Бургас с манипулации.

Ето пълният текст на изявлението:

 В Община Бургас няма доклад на АФКОС за нарушения в проекта за ремонта на Младежки културен център, нито има опасност за училище „Кирил и Методий“.

Община Бургас категорично възразява срещу твърденията на партия НФСБ /телевизия СКАТ/, тъй като те са част от борбата им за власт чрез опит да саботират развитието на Бургас с манипулации.

 

Фактите са следните:

 „АФКОС“ извършва проверка по сигнал на телевизия СКАТ до ОЛАФ и това е нормална практика, тъй като агенцията е длъжна да реагира на всеки подаден сигнал. Подаването на сигнал не означава виновност за проверяваната институция.

 Община Бургас категорично съдейства на органите при извършването на проверките, уважавайки принципа на прозрачност при изразходването на публични средства.

 Поради липса на идеи за предизборната си програма телевизия СКАТ от месеци подава сигнали срещу Община Бургас до всички възможни институции и превръща това в свои новини с обиди и квалификации.  Както всяка една институция, която работи с публични и европейски средства, Община Бургас е проверявана нееднократно от съответните контролиращи органи, но това не ни прави „злоупотребяващи“.

 Проверката на АФКОС в Младежки културен център по сигнал на СКАТ не е приключила- в Община Бургас няма постъпил нито предварителен, нито окончателен доклад на агенцията за констатирани нарушения.

 Дори да има констатации за нередности след приключването на проверката, Община Бургас има право да ги оспорва и оспорванията да бъдат уважени или отхвърлени.

 Тиражирането на фрагментарно избрани твърдения за констатирани нередности са нарушаване на нормативно предвидения ред за контрол по чл.33 от Наредбата за определяне на процедурите за администриране на нередности по фондове, инструменти и програми, съфинансирани от европейския съюз (Приета с ПМС № 285 от 30.11.2009 г., Обн. ДВ. бр.97 от 8 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.5 от 19 Януари2010г., изм. ДВ. бр.90 от 16 Ноември 2010г., изм. ДВ. бр.7 от 21 Януари2011г., изм. ДВ. бр.6 от 20 Януари 2012г.)

Считаме, че е недопустимо да се говори за нередности по неприключила проверка, без да е изготвен съответния доклад със съответните констатации, препоръки и срокове за изпълнение, без да ни е изпратен, без да сме упражнили правото си да дадем писмено становище.

 Дори в бъдеще да има констатирани технически нарушения, всеки служител на администрацията, участник в проекта носи персонална отговорност в качеството си на служебно лице.

 До този момент Община Бургас е изпълнила 32 проекта,  финансирани от европейските структурни и кохезионен фонд и по програмите за териториално сътрудничество , от които 5 по ОПРР, 3 по ОПОС, 2 по ОПРЧР, 1 по ОПАК с общ бюджет: 36 140 734,15 лв. В процес на изпълнение са 33 проекта финансирани от европейските структурни и кохезионен фонд и по програмите за териториално сътрудничество, от които от които по ОПРР: 7, ОПОС: 6, ОПРЧР: 2, ОПАК: 3, ОП „Техническа помощ“:1, ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“: 1, ОП за развитие на сектор „Рибарство“: 1 с общ бюджет: 238 232 422,98 лв. Проектите, които в момента са в процес на оценка са 16 и са с общ бюджет 45 284 256,10 лв

 Като една от най- динамичните общини в България, с най- много усвоени средства по европейски програми, сме допускали и грешки поради големия обем от работа, но в никакъв случай не можем да се съгласим, че те могат да се характеризират като „измама“. Примерите за доверието, което сме изградили пред европейските ни партньори, са десетки и категорично отказваме неприключила проверка да бъде съобщавана с квалификации, накърняващи изграденото с много усилия име на коректен партньор.

  По отношение на училище СОУ „Кирил и Методий“:   В Община Бургас няма подаден сигнал от директора на училището , учители или от родители за промени в конструкцията на сградата. Въпреки всичко, беше сформирана 8 членна комисия от строителни експерти, която извърши проверка и констатира следното:

Сградата се наблюдава от началото на 2012 год. Поставени са гипсови марки на определени участъци със стари пукнатини . В периода са извършвани огледи на марки поставени отвън по цокъла на училището от страна на изкопа, вътре по стълбището на централния вход, отвън на площадката и цокъла пред централните стълби, в сутерена по стените и в котелното /втори сутерен/ стени и таван. Някои от тези марки са поставени още при първия оглед преди започване на изкопа на подземния паркинг, преди повече от 18 месеца. При контролните проверки и огледи до момента не са наблюдавани отваряне на пукнатините. Марките поставени на 10.10.12г. не дават отклонение от последният оглед до сега.

Решението на комисията е, че пукнатините са в границите на допустимото и не нарушават носещата конструкция на сградите. Наблюдението ще продължи, като след 30 дни комисията ще посети отново обектите, да отчете показанията по марките и при необходимост да даде нови указания.

Независимо от констатациите на комисията, които категорично показват, че няма опасност за сградата и по никакъв начин не е застрашена сигурността на учениците, телевизия СКАТ по един изключително недостоен начин продължава да всява страх сред родителите и децата им.

 

Коментари

Още от последните новини